Osteopatija

„Cilj je pronaći zdravlje, bolest može pronaći svatko“ Američki kirurg, Andrew Taylor Still, otac osteopatije.

Osteopatija (od grčke riječi osteon kost i pathos bol) je medicinska disciplina, umijeće i misaoni sustav. Zasniva se na poznavanju anatomije i tjelesnih funkcija. Osnovno sredstvo rada i dijagnostike u osteopatiji je palpacija (latinski palpatio: dodirivanje, pipanje, opipavanje). Načela osteopatije potkraj 19. stoljeća dao je dr. Andrew Taylor Still pa ga se smatra ocem osteopatije.

Osteopatija

Dijagnostika i tretman obavljaju se rukama, to je najpouzdanije i najprikladnije sredstvo da se osjeti intenzitet reakcije tkiva (razni poremećaji u tijelu mogu biti na svim tkivima: mišićnom, koštanom, fascijama, organima, živčanim i cirkulacijskim strukturama).

Palpacija omogućava pronalaženje stvarnih indicija, a ne samo intelektom, da se pronađe ono što se želi naći. Dijagnostika preciznom palpacijom osteopatiju čini umijećem. Osteopatija nije tehnika, nego znanost bazirana na preciznim fiziološkim principima, poznavanju anatomije i znanju povezivanja neuroloških, cirkulatornih i hormonalnih reakcija u tijelu.

Komplementarna je klasičnoj medicini, znači da pomaže u procesu liječenja u skladu s klasičnom medicinom. Danas je sve popularniji pristup lijećenja , prevenstveno zato što se temelji na holističkom principu ljičenja i dijagnostociranja raznih disfunkcija (piremečaja funkcije) u tijelu. Ljudsko tijelo je funkcionalna cjelina, a um, tijelo i duh međusobno su povezani. Oblik i djelovanje međusobno su ovisni. Dokazano ja da se razni psihički stresovi skupljaju u tkivima, zato pristup tretmanu mora uzeti u obzir u tu dimenziju.

Zdravlje je dobra cirkulacija svih tekučina (krv, limfa i likvor), a bolest je zastoj cirkulacije

Funkcionalni stadij bolesti ,nastaju promjene u cirkulaciji, cirkulacija je smanjena i nastaju tenzije u fascijama (te promjane dešavaju se ispod granice boli ili s vrlo malim tegobama radi kojih se pacijenti ne javljaju liječniku ili ih oni ne shvate ozbiljno). Takve promjene u tijelu osteopat prepoznaje finom palapacijom. Promjene u tom stadiju ne mogu se dijagnosticirati klasičnom dijagnostikom .Ako taj stadij predugo traje, nastaju strukturalne i patološke promjene.

U funkciomalnom stadiju bolesti možemo vratiti normalnu cirkulaciju i otpustiti tanzije u tkivama pa tako i vratiti normalnu pokretljivost. Strukturalni stadij ima patološke i nepovratne promjene, tu nam je cilj smanjiti bol i poboljšati kretanje a time i kvalitetu života.

Promjena tkiva dešava se polako, s vremenom tijelo odgovara na te promjene stvarajući blokade po cijelom tijelu na raznim sustavima. Npr. ako uganete gležanj ili padnete na trticu, tenzije i bolovi mogu iči daleko pa čak izazvati glavobolju i bolove u vratu. Zato prvo riješavmo bol zbog koje se pacijent javi ali tražimo dalje uzrok toj boli da bi uspješnost tretmana trajala što dulje. Liječenje samog simptoma daje kratkotrajne rezultate. Nažalost ponekad prođe dugo vremena od pojave prvih simptoma do vremena kad se pacijent javi liječniku. Zato je potrebno vrijeme da se nađe osnovni uzrok simptoma.

Osteopatski tretman

Bol nalčešći razlog posjeta liječniku.

Traženje primarnog (osnovnog) uzroka bolesti, a ne samo tretiranje simptoma čini osteopatiju posebnom.

Preko tekučina i fascija cijelo je tijelo jedna cjelina. Fascije obavijaju svaki mišić i organ i međusobno se nadovezuju.Takva anatomska povezanost opravdava međuovisnost mišično-koštanog i visceralnog sustava.

Tenzije i blokade (napetosti i stegnutosti tkiva)u mišićima remete funkciju živčanog sustava stvarajući stalnu iritaciju na periferni i središnj živčani sustav. Zato je vrlo važno otkloniti blokade i smanjiti pritisak na živce. Umanjiti štetne podražaje na središnji živčani sustav, što može smanjiti razinu uključivanja simpatikusnoga živčanog sustava.


Indikacije:

 • Bolovi u vratu, leđima i savim zglobovima (mišično-koštanog porijekla)
 • Kronična bol (mnoga su istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji dokazala da osteopatski tretman daje najbolje rezultate kod kroničnih oboljenja)
 • ATM-zglob čeljusti, kad je blokiran remeti posturu (držanje) cijelog tijela
 • Bolne menstruacije
 • Teškoće disanja,astma
 • Problemi sa sinusuma
 • Migrene i opčenito glavobolje (mogu biti razni uzroci glavobolje)
 • Refleksni bolovi u leđima (visceralnog porijekla, Kod problema s bubrezima česti je simptom bol u leđima….)
 • Ožiljci i priraslice
 • Relaksacija, kao antistresni tretman
 • Pravencija

Osteopatija je znanost stara 135 godina. Temelje osteopatije postavio je američki kirurg Andrew Taylor Still. Preuzeo je staru vjestinu namjestanja kostiju od američkih Indijanaca i postavio temelje manipulativnoj medicini. 1874.g. postavio je osnovne principe osteopatije i ona tada postaje samostalna disciplina komplementarna klasičnoj medicini. Osteopatija znači patnja strukture mišića, vezivnog tkiva, kosti. To je prirodna manuelna medicina koja pomaže naći put do zdravlja.A.T.Still je došao do zaključka da liječenje bolesti nije učinkovito i tražio je drugi put. Tako je ističući zdravlje, a ne bolest, razvio osteopatiju. Cilj je otkriti poremećaje u svim sustavima (mišićno-koštanom, živčanom, vaskularnom, hormonalnom) i ponovo vratiti ravnotežu.

Temelj osteopatije je dobro poznavanje anatomije, fiziologije i biomehanike da bi se razumjela povezanost pojedinih simptoma (bol, vrtoglavica, trnci, slabost…) s raznim promjenama kvalitete tkiva. Promjena tkiva dešava se polako na jednom mjestu (zbog pada, psihičkih stresova) i s vremenom tijelo odgovara na te promjene tako da se adaptira stvarajući blokade na drugim udaljenijim dijelovima tijela. Povezanost i funkcionalna jedinstvenost (cjelovitost) svih dijelova tijela osnovni je pristup u osteopatskom tretmanu. Svi dijelovi tijela međusobno su ovisni i utječu jedan na drugi.

Tijelo je povezano pomoću cirkulacije triju tekućina (krv, limfa i likvor) i fascijama (ovojnice koje obavijaju svaki mišić, sve unutarnje organe i hvataju se na kralježnicu i druge zglobove u tijelu). Loša cirkulacija ili napeta fascija na jednom kraju tijela uzrokuje promjene na drugim udaljenijim dijelovima. (Zamislite stolnjak na stolu, ako ga povučete na jednom kraju, platno se miče na drugom kraju.) Tako je i s fascijama u tijelu, sve je ustvari jedna fascija koja anatomski dobija ime prema misiću ili organu kojeg obavija. Napeta fascija na jednom mjestu povlači i druge dijelove, i na tim mjestima je i loša cirkulacija. Npr.ako uganete gležanj, tenzija i bol mogu ići daleko pa čak izazvati i glavobolju. Zato ako pacijent dođe s glavoboljom, prvo rješavamo bol zbog koje se pacijent javlja, ali tada tražimo dalje razlog te boli. Ako ne djelujemo na uzrok bola, rezultat je kratkotrajan i zato moramo tražiti primarni problem, a to je ponekad dug proces jer prođe puno vremena od pojave simptoma do kada se pacijent javi na tretman. Osnovna razlika osteopatskog tretmana od ostalih je ta što tražimo uzrok bola, ne zaustvljamo se samo na jednom segmentu već gledamo i tretiramo cijelo tijelo. Ako dođete s bolnim ramenom, tretman će osim ramena obuhvatiti i zdjelicu jer ona je temelj kuće (tijele) i sve promjane se reflektiraju na zdjelici ili je ona primarni uzrok simptoma.
Osnovno sredstvo dijagnostike i tretmana su ruke, zato osteopatija spada u manuelnu medicinu. Preciznom i finom palpacijom sa znanjem anatomije osteopat otkriva mjesta blokade i tenzije.

ZDRAVLJE – je slobodno gibanje stanica i tekućina između i unutar svih sustava.Zdravlje je pokret i dobra cirkulacija.
BOLEST – je zastoj ili nedostatak gibanja, to je ograničeno ili prekinuto gibanje i zastoj cirkulacije.
BLOKADE – su mjesta gdje je cirkulacija loša ili je nema. Na tim mjestima nema metabolizma (dovoda hrane i kisika i odvoda otpadnih. tvari).Ta mjesta palpiramo kao napeti i skraćeni misić, s promjenom kvalitete tkiva.
CILJ – osteopatskog tretmana je otkloniti blokadu i uspostaviti normalnu cirkulaciju i gibanje, uspostaviti ravnotežu sustava. Zdravlje je pokret i dobra cirkulacija.

Veliki broj pacijenata (čak oko 90%) ima probleme koji se ne mogu dijagnosticirati standardnim dijagnostičkim pretragama (RTG, MRI). Tu se ne vide promjene koje su u funkcionalnom stadiju, tj.smanjena cirkulacija i tenzija fascije. To su promjene koje često izazivaju bol i ograničavaju pokretljivost i time narušavaju kvalitetu života. Osteopat palpira promjane kvalitete tkiva i blokade, ali te početne promjene ne mogu se vidjeti drugim dijagnostičkim pretragama već samo preciznom i finom palpacijom. Ako to stanje predugo traje, dolazi do strukturalnih promjena. To su već patološke promjene koje se mogu detektirati standardnim pretragama.

Kod funkcionalnih promjena možemo vratiti normalnu cirkulaciju i kretnje, kod strukturalnih promjena, promjene su nepovratne, patološke. Kod takvih promjena možemo smanjiti bol i poboljšati kretanje, a time i kvalitetu života, ali patološko stanje ne možemo promijeniti.Jako je važno tretirati ožiljke nakon operacije jer ožiljak je mjesto blokade i tenzije i može povući preko fascije i ostala tkiva. Ožiljci nakon operacije kralježnice, zglobova i unutarnjih organa (nakon vađenja maternice ili odstranjenja polipa…) mogu refleksno stvarati probleme na drugim tkivima i zglobovima. Zato se mora raditi na njihovoj cirkulaciji i mobilnosti.

Sve te promjene blokade, ožiljci, bolovi dovode do smanjene funkcije mišića ili zgloba, tijelo na bol regira povećenom mišićnom napetošću da se zaštiti. Ta prilagodba smanjuje gibljivost. To je dugotrajan proces i zbog napetosti mišića dolazi do promjene u samom zglobu i promjene udaljenijih struktura, a krajnji je rezultat promjena posture, tj. držanja i hodanja koje odstupa od normale, što opet dovodi do asimetrije i stvaranja drugih blokada i promjena strukture.
Cjelovitost i povezanost cijelog tijela baza je svakog osteopatskog tretmana. Svaki dio funkcionira kroz cjelinu, svaki dio koji odstupa od normale utječe na cijelo tijelo.

Lidija Ščurić-Antolković bacc.