Ručna limfna drenaža

U tijelu postoje 3 važne tekučine. Krv, Limfa i Likvor. Dobra cirkulacija svih triju tekućina znači zdravlje, zastoj cirkulacije znači bolest.

Krv – teče krvnožilnim sutavom, ima svoju pumpu,srce koje tjera krv po cijelom tijelu. Masažnim tahnikama djelujemo na bolju cirkulaciju krvi.

Limfa – nastaje u međustaničnom prostoru, ilazi u limfne kapilare i žile sve do mjesta gdje ulazi u vensku cirkulaciju. Njen put je antigravitacijaki (odozdola prema gore), i zato su česti limfni zatoji. Limfnom drenažom pospješujemo cirkulaciju limfe.

Likvor – tekučina središnjeg živčanog sustava (SŽS). Nastaje u moždanim komorama (u mozgu), cirkulira unutar dure mater (tvrde moždane ovojnice koja ide oko mozga i leđne moždine sve do sakruma,križne kosti). Putem malih tubula (kanalića) duž kralježnice odlazi u cijelo tijelo tako da cirkulira po cijelom tijelu. Kraniosakralnom tahnikom, jedna od osteopatskih tehnika, djelijemo na bolju cirkulaciju likvora.

Limfa – teče limfnim žilama u smjeru odozdola preme gore, zahvaljujući sistemu zalisaka u žilama koji posjeduju vlastitu motoriku, pulsiranju krvnih žila i kontrakciji mišića. Limfa se uljeva u venski sustav na mjastu koje je dr. Vodder (osmislio ručnu limfnu drenažu), označio kao terminus. To mjesto nalazi se odmah iznad ključne kosti na vratu. Odatle ide u venski sustav, bubrege i u mokračni mjehur.

Osnovna zadaća limfnog sustava je odvođenje otpadnih produkata metabolizma iz tijela. Zato limfna drenaža može biti i kao tretman detoksikacije organizma. Limfne žile su puno tanje od krvnih žila zato je pritisak ruke puno manj kod limfne drenaže u odnosu na masažu. Frekvencija protoka limfe je puno sporija nego protok krvi. Krv ima 60-80 pulzacija u minuti, a limfa ima znatno manju frekvenciju, oko 16 pulzacija u minuti. Zato su i pokreti kod provođenja limfne drenaže jako spori kao i sam protok limfe. Važno ja da su pokreti lagani, spori i ujednačeni po strogo određenim pravilima koja poštuju anatomiju i fizioligiju limfnog sustava.

Limfnom drenažom djelujemo na ravnotežu među tekućinama i postižemo bolje opće stanje organizma jer tretman podiže imunitet, djeluje smirujuće i stimulira parasimpatikus. Idealna je kao antistresni i relaksirajući tretman. Tretman limfne drenaže je ugodan i opuštajući.

Limfnu drenžu izvode educirani terapeuti s detaljnim poznavanjem anatomije i funkcije limfnog sustava.


Indikacije:

Postoji široki spektar indikacija, a osnovna indikacija je limfni zastoj (edem).

  • Edem može nastati zbog mehaničkog sužavanja (kao balvani koji ometaju protok rijeke)
  • Edemi zbog oboljenja bubrega i proširenih vena
  • Edem nastao zbog preopterečenosti limfnog sustava
  • Smanjeno kretanje i dugo sjedenje na poslu ima za posljedicu zastoj limfe (natačene noge)
  • Stanje nakon amputacije dojke, operacija ili zračenja
  • Edemi nakon ortopedskih operacija, operacija čeljusti, sinusa
  • Lokalni edemi kod reumatskih obljenja
  • Pareza n. facijalisa