Ručna limfna drenaža

U tijelu postoje 3 važne tekučine. Krv, Limfa i Likvor. Dobra cirkulacija svih triju tekućina znači zdravlje, zastoj cirkulacije znači bolest.

Krv-teče krvnožilnim sutavom, ima svoju pumpu,srce koje tjera krv po cijelom tijelu.Masažnim tahnikama djelujemo na bolju cirkulaciju krvi.

Limfa– nastaje u međustaničnom prostoru, ilazi u limfne kaoilare i žile sve do mjesta gdje ulazi u vensku cirkulaciju. Njen put je antigravitacijaki (odozdola prema gore), i zato su česti limfni zatoji. Limfnom drenažom pospješujemo cirkulaciju limfe.

Likvor– tekučina središnjeg živčanog sustava (SŽS). Nastaje u moždanim komorama (u mozgu), cirkulira unutar dure mater (tvrde moždane ovojnice koja ide oko mozga  i leđne moždine sve do sakruma,križne kosti). Putem malih tubula (kanalića) duž kralježnice odlazi u cijelo tijelo tako da cirkulira po cijelom tijelu. Kraniosakralnom tahnikom, jedna od osteopatskih tehnika, djelijemo na bolju cirkulaciju likvora.

Limfa, teće limfnim žilama u smjeru odozdola preme gore, zahvaljujući sistemu zalisaka u žilama koji posjeduju vlastitu motoriku, pulsiranju krvnih žila i kontrakciji mišića. Limfa se uljeva u venski sustav na mjastu koje je  dr. Vodder (osmislio ručnu limfnu drenažu), označio kao terminus. To mjesto nalazi se odmah iznad ključne kosti na vratu. Odatle ide u venski sustav,bubrege i u mokračni mjehur.

Osnovna zadaća limfnog sustava je odvođenje otpadnih produkata metabolizma iz tijela. Zato limfna drenaža može biti i kao tretman detoksikacije organizma. Limfne žile su puno tanje od krvnih žila zato je pritisak ruke puno manj kod limfne drenaže u odnosu na masažu. Frekvencija protoka limfe je puno sporija nego protok krvi. Krv ima 60-80 pulzacija u minuti, a limfa ima znatno manju frekvenciju ,oko 16 pulzacija u minuti. Zato su i pokreti kod provođenja  limfne drenaže jako spori kao i sam protok limfe. Važno ja da su pokreti lagani, spori i ujednačeni po strogo određenim pravilima koja poštuju anatomiju i fizioligiju limfnog sustava.

Limfnom drenažom  djelujemo na ravnotežu među tekućinama i postižemo bolje opće stanje organizma jer tretman podiže imunitet, djeluje smirujuće i stimulira parasimpatikus. Idealna je kao antistresni  i relaksirajući tretman . Tretman limfne drenaže je ugodan i opuštajući.

Limfnu drenžu izvode educirani terapeuti s detaljnim poznavanjem anatomije i funkcije limfnog sustava.

 

 

Indikacije za limfnu drenažu:

Postoji široki spektar indikacija, a osnovna indikacija je limfni zastoj (edem).

Edem može nastati zbog mehaničkog sužavanja (kao balvani koji ometaju protok rijeke)

Edemi zbog oboljenja bubrega i proširenih vena

Edem nastao zbog preopterečenosti limfnog sustava

Smanjeno kretanje i dugo sjedenje na poslu ima za posljedicu zastoj limfe (natačene noge)

Stanje nakon amputacije dojke, operacija ili zračenja.

Edemi nakon ortopedskih operacija, operacija čeljusti, sinusa

Lokalni edemi kod reumatskih obljenja.

Pareza n. facijalisa